• Frakt inom hela Sverige, 100% svenskodlade dahlior
Payment with Visa Payment with Mastercard

Att odla dahlia ska vara kul och inte kännas stressigt. Man kan odla dahlior från frö, knöl eller sticklingsplanta. Vill man veta i förväg exakt hur blomman ska se ut så ska man endast odla dem från knöl eller sticklingplanta eftersom dahliafrö inte är sortäkta. Det innebär att varje frö kommer att ge en ny sorts unik dahlia som inte är lik den andra. Det är via fröodling som nya dahliasorter skapas och det är väldigt kul och spännande att så dahlior från frö, speciellt om man får tag på frö som är skördade från specifikt utvalda plantor. Alla tre sätt att odla dahlior på ger plantor som blommar inom 2-3 månader och producerar även knölar som kan grävas upp samma höst och sparas. 
Bor man långt norrut behöver man odla dem i tunnel, växthus eller mycket ljust och svalt innomhus innan man sätter ut dem för att de ska hinna blomma innan frosten tar dem igen. Bor man i sydligare, lite varmare delar av landet så går det till och med bra att direktplantera dem i rabatten efter sista frosten, men om man startar dem tidigare i skyddad miljö får man ännu tidigare blomning och längre säsong.

Dahlior är egentligen ganska lättskötta, bara de får lagom mycket vatten och inte äts upp av sniglar (jag ger tips om hur man blir av med sniglar längre ner på sidan) innan de blommar. Att odla dahlia i kruka kräver lite mer och är inget vi rekomenderar vi lämnar heller ingen garanti på plantor om man väljer att odla dem i kruka eftersom det är mycket svårare att få dem att trivas i krukor. 

Dahlior har odlats i hundratals år och de flesta som har haft dahlior i några år utvecklar sitt egna sätt att göra det på och hur man själv vill göra är lite upp till var och en. Under mina år har jag testat många olika sätt och upptäckt att de flesta fungerar bra beroende på vad man har för förvaringsmöjligheter och hur mycket tid man vill lägga ner på pysslandet. Stressa inte, utan njut av dem och gör på det sättet som passar dig och som du tycker är kul. Gillar du att tvätta, dela  och pyssla om knölarna på hösten och sedan förvara dem i passande material och det funkar för dig så gör så. Har du som jag alldeles för många knölar så kan man helt enkelt snabbt plocka upp dem med jorden på för att sedan låta dem torka ut under tak några dagar och sen utan vidare rengöring lägga dem i en låda i ett frostfritt svalt rum och plantera ut dem igen när våren kommer. Kom också ihåg att dahlian är en sensommarblomma och börjar sällan blomma innan mitten juli, och det är okej, för sedan blommar den ända tills frosten tar dem, vilket nere i södra Sverige kan vara så sent som i början november - det innebär nästan 4 månader konstant blomning. Lite längre norrut får man kanske 2  månader blomning och säg mig en lika storblommig växt som blommar så länge?  - Jag kan inte komma på någon.
Bor man riktigt långt norrut och ibland har frostnätter i juli så rekommenderar jag inte att odla dahlior om man inte har ett uterum där man kan ha dem i kruka, eller i en växttunnel eller ett växthus för att skydda plantorna mot tidiga frostknäppar och där även kunna sätta igång dem mycket tidigare på våren. 

Odla dahlia ska vara kul och givande - ge dig tid att komma på vad som fungerar för dig och gör det inte mer komplicerat än vad det behöver vara. Nedan berättar jag hur jag gör ihop med lite extra tips.

Lycka till!

- Catarina, Det Blomstrar

SÅ HÄR STARTAR DU SÄSONGEN.

Att odla dahlia behöver inte vara komplicerat, här kommer 4 olika alternativ för hur du sätter igång din dahlia planta och ger den bästa möjliga start.

1. En sticklingsplanta, även kalladmini-planta eller miniplanta

Våra miniplantor har odlats i växthus och är vid leverans redan  5-6 veckor före en sovande knöl i utvecklingen. Det betyder att om din planta levereras till dig via post i mitten maj så är den vid ankomst i samma utvecklingsstadie som en knöl som du har väckt och förodlat sen början april och beroende på ditt väder och klimat så kan denna lilla planta rent teoretiskt planteras ut direkt, men kan även planteras i en kruka och odlas lite till om det finns risk för fler frostnätter innan sommaren kommer eller du till exempel har mycket sniglar i trädgården eftersom det annars finns stor risk att sniglarna mumsar i sig hela plantan. För att undvika detta kan man köpa Ferramol och strö ut runt plantorna i rabatten och du får då gärna täcka rabatten med en fiberduk i ett par veckor. Detta skyddar plantorna mot kyla i början men ser även till att inte fåglarna äter upp dina ferramol pellets innan sniglarna hinner äta dem. Fåglar och andra djur tar inte skada av ferramol men verkar tycka det är gott och jag kan tycka att det är onödigt dyr fågelmat och om fåglarna äter upp all ferramol så finns det ju inget kvar till sniglarna. Ferramol är KRAV godkänt och säkert för andra djur, barn och husdjur och det fungerar utomordentligt bra. Startar man säsongen med ferramol och en fiberduk så brukar man få ha sina dahlior ifred från dem resten av säsongen. Fiberduken ger även småplantorna lite extra värme och jag har under många år noterat att plantorna under fiberduken växer mycket fortare än de som är utan. 

Plantera aldrig ut din mini-planta om du inte är helt säker på att alla frostnätter är över. Blir det frost så dör din planta. 


Plantera mini-plantan djupt Ta bort det nedersta bladparet och plantera plantan så djupt under jorden att punkten där bladparet satt hamnar under jord. Nya rötter och knölar växer ut från denna punkt och ger dig fler och större knölar att gräva upp och spara till hösten.

2. Vill du plantera sovande knölar direkt i ute i trädgården?

En dahliaknöl kallas för sovande under vinterhalvåret, när inget växer från den. En knöl man köper eller har grävt upp hösten innan och sparat i vinterförvaring anses sova och behöver väckas. En sovande knöl behöver inte mycket mer än att temperaturerna stiger över 14 grader celsius för att vakna till liv. Eftersom den redan har all energi och vätska den behöver för att komma igång inne i själva knölen så räcker det att man lägger knölen i jord på ett lite varmare ställe helt utan att vattna och bara väntar så kommer det små skott och rötter ur knölen och när detta sker kan man börja vattna den lite försiktigt (överbevattning leder lätt till att knölen ruttnar). Knölar så små som ett vanligt AA batteri är tillräckligt stora för att det ska bli en blommande dahlia planta av den så länge knölbiten har ett öga(läs mer ögon längre ner i sektionen om delning av knölar). Man kan direktplantera knölen i rabatten redan en till två veckor innan sista nattfrosten, det är viktigt att gräva ner knölarna helt under jorden och täcka med ett 5cm lager jord, ingen knölbit får sticka upp över jorden eftersom den då kan ta skada av eventuell frost. Men tänk gärna på att om du har sniglar i trädgården så finns det stor risk att de äter upp de späda små skotten när de börjar växa.  Lite längre ner på denna sidan kan du läsa om sniglar och vad du kan göra åt dem.

3. Vill du förodla dina sovande knölar innomhus?

Du kan få en tidigare blomning om du förodlar din dahliaknöl. Det betyder att du planterar din knöl innomhus ungefär 6 till 4 veckor innan sista frosten i din odingszon. Bor du i de södra delarna av Sverige kan du börja 4 veckor innan och i de norrare delarna up till 6 veckor innan. Det är mycket viktigt att det finns gott om ljus till plantan som kommer att växa ur knölen om du ska förodla dem. Har du ingen plats med mycket naturligt ljus så skaffa en växtlampa. Utan tillräckligt mycket ljus blir dina plantor höga men smala och gängliga och tenderar att stanna upp i tillväxt när de senare planteras ut utomhus. I värsta fall blir de så långa och veka att plantan helt bryts av minsta vindpust och då var allt jobb du har lagt ner på förodlingen förgäves. Knölen får inte heller vattnas innan den har börjat skjuta skott och börjat bilda tunna små rötter som kallas sugrötter, fukten i vanlig lätt fuktig jord räcker för att knölen ska komma igång. Att vattna växten från början kan orsaka röta och knölen ruttnar istället. När den har vaknat och börjat gro kan man börja vattna lite lätt men aldrig så mycket att den står blött en längre tid. Har du en tendens att övervattna dina krukväxter så tänk extra mycket på detta.

Den lilla plantan som nu har börjat växa i ditt hem måste flyttas ut på sommaren. Dahlior blir stora och vill gärna ha ganska svala nätter för att de ska växa bra och trivas, men flytta inte ut den bortskämda lilla plantan genast utan den måste nu sakta vänja sig vid utomhuslivet och ska helst flyttas ut på dagen och in på natten i ungefär en vecka innan den kan flytta ut helt. Plantan är under denna tid känslig för minusgrader, direkt sol, och regn. Ställ plantan skuggigt och under tak om det regnar . Börja inte flytta ut den om det fortfarande är risk för frost där du bor. Efter en vecka kan man sätta plantan ute på sin slutgiltiga växtplats och om det är i en stor utekruka så ska denna vara stor nog för att få plats med ungefär 40 liter jord per dahliaplanta. En pallkrage som är 120 x 80 som står på mark kan få plats med ungefär 6 plantor och en pallkrage med sluten botten kan rymma  4 till 5 plantor. på friland kan man sätta plantorna med ungefär 45 - 50 cm mellanrum. I kruka och pallkrage med botten behöver man vattna och ge tillskottsnäring relativt ofta. I en rabatt med vanlig trädgårdsjord kan man blanda in lite långtidsverkande gödsel som kogödsel innan plantering och sen räcker det med en gödning till senare på säsongen när blomningen börjar, då med något lite mer snabbverkande som till exempel hönsgödsel. Tänk på att övergödning leder till mycket bladmassa och färre blommor så gör allt med måtta. 

4. Vill du så dina dahlior från frö?
Att så dahlior från frö är fantastiskt roligt. Varje frö som gror blir en helt ny unik dahliasort och det är på detta  sätt som förädlare skapar nya dahliasorter. Frö ska sås ungefär samtidigt som man väcker knölarna och ger generellt friskare plantor eftersom det är väsentligt mycket färre sjukdomar som kan överföras från en planta till ett frö och på grund av detta är frösådda plantor ofta vitalare med bättre växtkraft än en dahlia från knöl. En frösådd dahlia blommar ca 2-3 månader efter sådd och bildar även knölar som kan grävas upp och sparas i slutet av säsongen. 
Vill du läsa ännu mer om att så dahlior från frö kan du göra det här.

5. Vill du odla dahlia i kruka?

Vi rekommenderar inte att du odlar dina dahlior i kruka om du inte redan är rutinerad dahliodlare eftersom de behöver mycket mer pyssel för att trivas i kruka. Men om du vill testa så rekommenderar vi följande.
Krukan måste vara stor, minst 40liter per planta men gärna mer. När du odlar i kruka så kan du istället för att gräva upp dem på hösten bara klippa ner plantan helt och bära in hela krukan i tex garaget och låta knölen övervintra frostfritt i krukan för att bära ut den när det är frostfritt på våren igen. När knölen har vaknat och man börjar se små skott komma upp kan man försiktigt börja vattna igen för att ganska snart även näringsvattna. Man kan så klart gräva upp och förvara knölarna på samma sätt som när man odlar i rabatten när man odlar i kruka. Då kan man blanda i lite kogödsel i gamla krukjorden på våren innan man planterar ner dahlian igen. En kruka ska gärna ha plats för ca 40 liter jord per dahliaknöl/planta. Dahlior blir stora och man underskattar ofta hur mycket plats de vill ha. Krukodlade dahlior torkar ut fortare än de som är planterade i marken och behöver därför vatten oftare och behöver även extra näring i vattnet ungefär en gång i veckan. 

Dahlior gillar sol och vill aldrig stå med fötterna i riktigt blöt jord, men de vill inte heller få det för varmt om sina rötter och därför ska man gärna tänka på att inte sätta en dahlia i en svart kruka i dagens varmaste sol under sommarens hetaste veckor eftersom plantan kan bli stressad, sluta växa eller till och med ändra form eller färg på grund av stress.

Skötsel under sommaren.

När dina dahlior väl har börjat växa så kräver de inte jättemycket skötsel. 

En fin sommar med några utspridda regndagar kan du i princip bara njuta av dina blommor, det enda du behöver tänka på är att plocka bort överblommat så att plantans energi går till att producera nya blommor och stora fina knölar. Plockar du in blommor till buketter så sköter den delen sig ju självt. 
Dahlian kan som alla andra växter angripas av bladlöss, spola bort dem med vattenslangen så fort du ser dem eller bara gnugga bort dem med handen när du går förbi. 
Tvestjärtar bosätter sig också gärna i blommorna och tuggar på knoppar och blad så blommorna blir flikiga eller fulla med fula hål. Det finns massa olika knep för att motarbeta dem om man gör en sökning på internet. Små fällor av wellpapprullar på pinnar som man vittjar och slänger på morgonen fungerar bra, men har man lite is i magen och tålamod så tycker jag att problemet avtar ganska snabbt utan att göra något alls i takt med att blomningen ökar.

En torr sommar behöver man så klart vattna ibland och dahlior i kruka behöver alltid vattnas, även regniga somrar och i kruka behöver även stödgödslas med tillsatt näring i vattnet ungefär varannan. vecka. 

Skadedjur.

Som hos alla växter så finns det skadedjur som kan äta på- och förstöra dina dahlior och nedan listar jag de 3 vanligaste och mest uppenbara skadegörarna.
1. Sniglar

Sniglar älskar att äta dahlia och de som verkar orsaka mest skada i Sverige är spanska skogssnigeln (även kallad mördarsnigel) och åkersnigeln. Båda är nog lika glupska, mördarsnigeln är större och därav lättare att se och samla. Samla sniglar kan man göra på många olika sätt; man kan gå ut precis efter skymning, med ficklampa och samla i en påse eller ställa ut ölfällor. Alla har olika sätt att sedan ta han om dem på, men snällast mot själva snigeln är nog att genast klippa huvudet av den, då dör den genast. 

Har man höns kan man låta dem gå i odlingarna. De äter både små sniglar och tvestjärtar som även de är skadegörare på dahlior, men de sprättar även upp dina plantor som kan vara förödande i början när dahliorna fortfarande är små.  

Själv har jag fyra löpankor som patrullerar området. De gräver effektivt upp snigelägg med sina näbbar och äter upp dem som om det vore godaste konfekt innan de små odjuren ens hinner kläckas. De äter dock inte lika mycket tvestjärtar som hönsen, men fyra små löpankor nästintill utrotade mördarsnigeln i våra 1/2 hektar odlingar. 

FERRAMOL mot sniglar: Ferramol pellets är KRAV märkta och inte skadliga för andra djur samtidigt som de är oerhört effektiva mot sniglar. Man kan köpa Ferramol pellets i de flest handelsträdgårdar eller byggvaruhus och strö ut runt plantorna tidigt på säsongen för att skydda dem mot sniglar och man får då även gärna täcka rabatten med en fiberduk i ett par veckor. Detta skyddar plantorna mot kyla i början men ser även till att inte fåglarna äter upp dina ferramol pellets innan sniglarna hinner äta dem. Fåglar och andra djur tar inte skada av ferramol men verkar tycka det är gott och jag kan tycka att det är onödigt dyr fågelmat och hjälper ju då heller inte mot sniglarna. Ferramol är KRAV godkänt och fungerar utomordentligt bra. Startar man säsongen med ferramol och en fiberduk så brukar man få ha sina dahlior ifred från dem resten av säsongen. Fiberduken ger även småplantorna lite extra värme och jag har under många år noterat att plantorna under fiberduken växer mycket fortare än de som är utan. Jag täcker mina dahlior tills de är ungefär 30cm höga.

2. Tvestjärtar

Tvestjärtar är hemska mot dina dahlior och det finns tyvärr inget medel som jag kan rekommendera  mot dem eftersom alla gifter som har ihjäl tvestjärtar även skadar andra viktiga och nyttiga insekter och djur. 

Tvestjärtar på rätt plats, som till exempel i komposten, är dessutom nyttodjur och jag är av åsikten att man ska vara försiktig med ekosystemet och våra djur och insekter. 

Vad kan man göra åt tvestjärtarna och vad gör tvestjärtarna? Tvestjärtar äter små hål i dina blommor, oftast i själva blomman, redan innan den slår ut och gör att den ser hackig, perforerad och ful ut. Man kan göra olika slags fällor som man hittar om man söker på 'tvestjärtsfällor' på internet. Det finns en massa olika sorter som man kan göra själv, testa och därefter välja det som passar dig bäst. Man måste vittja fällorna tidigt på morgonen och kan då slänga tvestjärtarna på komposten istället. Själv har jag inte tid att vittja fällor och har istället märkt att om man har lite tålamod, så tycker i alla fall jag, att problemet avtar ganska snabbt helt av sig själv i takt med att blomningen ökar. Jag har mycket tvestjärtar i trädgården men gör aldrig något särskilt för att bekämpa dem. Antingen är det så att tvestjärtarna helt enkelt inte hinner äta så mycket när blomningen har kommit igång ordentligt, eller så kanske det är så att eftersom jag odlar giftfritt så tar vårt kretslopp hand om dem. Med det menar jag att kanske är det så att småfåglar och andra djur som paddor och kopparormar tar hand om problemet genom att äta upp dem, för plötsligt är inte alla blommor perforerade längre trots att jag inte själv jagar tvestjärtar. Det känns så klart tråkigt när man går och väntar på att säsongens första blomma ska slå ut och så öppnar en ljuvligt pastellfärgad Appleblossom dahlia upp sina helt perforerade kronblad. Men redan veckan därpå är det dubbelt så många blommor på plantan och ganska snabbt känns det som om om problemet bara försvann.

Tvestjärtar sitter gärna inne i stora fluffiga dahliablommor och man kan med fördel låta en nyskördad bukett stå utomhus i sval skugga i en timme innan man tar in den så hinner de flesta krypa ut och ge sig av innan man tar in buketten. Det samma funkar även ganska bra med myror och tvestjärtar på pioner förresten. 

3. Bladlöss

Bladlöss kan dyka upp på de nya spröda skotten på dina plantor och ofta precis under knoppar. I samband med bladlöss hittar man ofta även en del myror. Anledningen till det är att det är myrorna som sköter bladlössen. Man skulle kunna säga att myrorna är små bladlössbönder. De skyddar och flyttar runt bladlössen så att de hela tiden har mat, i gengäld mjölkar de bladlössen på en söt vätska som de tar med till sitt myrbo. Bladlöss är super enkla att bli av med och tar man bort bladlössen så försvinner även myrorna. Med eller utan handskar kan man helt enkelt klämma på och gnugga bort bladlöss med fingrarna så fort man ser dem, tycker man det är äckligt kan man också bara helt enkelt spola bort dem med strålen från vattenslangen. Bladlössangrepp är vanligast i början på säsongen och försvinner oftast efter några veckor. Det finns svarta och gröna bladlöss och båda blir man av med på samma sätt.

Gräva upp och vinterförvara.

Det finns lika många sätt att vinterförvara sina dahlior som det finns dahliaodlare och vad som fungerar bäst för dig beror mycket på dina förutsättningar och främst vad du har för utrymmen att förvara dina dahlior i. Dahlior ska helst förvaras mörkt och frostfritt, men gärna i temperaturer under 10 grader. Har du ingen plats där det är så svalt så försök hitta något som är så nära i temperatur som möjligt. Man kan behöva experimentera lite innan man hittar sättet som fungerar bäst och det kan hjälpa att prata med andra odlare för att få tips och råd, men kom ihåg att vad som fungerar för dem kanske inte alls fungerar för dig.

Måste jag gräva upp knölarna på hösten?

Vårt klimat blir allt varmare och jag känner många i sveriges odlingszon 1 som har lyckats övervintra sina knölar utan att gräva upp dem. Men på grund av våra regniga vintrar i samband med kyla så är det inget jag rekommenderar och vill du prova så kan det vara bra att täcka marken med lite extra jord och en bit plastpåse med ytterligare jord och löv ovanpå efter att man har klippt ner stjälkarna ända ner till marken för att skydda knölarna från att ruttna under vintermånaderna. Blir det tjäle långt ner i marken så fryser knölarna och ruttnar när de tinar så detta experiment ska absolut inte testas där man vet att det blir tjäle en bra bit ner i marken på vintern.

Gräva upp knölarna

Knölarna klarar sig i marken fram tills riktiga vintern börjar och det blir tjäle, men man kan plocka upp knölarna redan ett par dagar efter första frosten. 
Det sägs att frosten sätter igång en process i växten som gör att knölarna övervintrar bättre, men vill man plocka upp knölarna tidigare så kan man lyfta dem försiktigt med en grep, bara en bit, inte helt upp ur marken, så att de fina tunna sugrötterna går av, för att sedan låta dem vara i 2 dagar innan man plockar upp dem helt. Detta sägs sätta igång samma process i knölarna som en frostknäpp gör. 

Det är fördelaktigt att använda grep istället för spade när man gräver upp dahlior eftersom risken för skador på knölarna blir mindre med en grep. Med en spade kan man lätt råka skära hela knölen i två delar.

Klipp ner hela plantan för att lämna de 10 nedersta centimetrarna utav stjälkarna kvar (det är bra att ha dem att hålla och bära knölarna i) och lyft sedan upp hela knölen ur jorden. Skaka eller gnugga försiktigt bort överflödet av jord som sitter runt knölarna, men skaka inte för hårt eftersom det kan få knölbitar att lossna och gå sönder.  Känn på knölarna genom att klämma lite så att ingen knöl är mjuk och rutten (de ska vara fasta som en okokt potatis), är vissa delar mjuka kan man skära eller klippa bort de delarna med en sekatör. Ställ sedan knölarna upp och ner någonstans där det inte kan regna på dem och där det inte blir minusgrader i 2 dagar till en vecka för att torka. Kvarvarande jorden runt knölarna ska kännas torr. 
Därpå kan man lägga knölarna i en kartong, papperspåse eller en stor plastback utan lock och ställa dem mörkt och svalt, på ett frostfritt ställe där temperaturen håller sig under 10 grader eller så nära som möjligt. 

Titta till knölarna lite då och då under förvaringen så de inte torkar ut eller möglar och ruttnar.

Dela knölarna

Stora knölar kan delas för att få fler plantor. Att ta sticklingar eller att dela knölarna är enda sättet att föröka och få fler av samma dahliasort. Man kan samla frö från sin dahlia, men fröerna är inte sortäkta, det betyder att fröplantorna inte blir likadana som sorten man tog dem ifrån utan kommer istället att se ut som sin mamma (plantan man plockar frö på) eller sin pappa (plantan som mamman fick pollen från) eller någon annan släkting som mamma och pappa bär med sig DNA från men som inte direkt syns i föräldrarnas utseende. Att så dahlia från frö är jättekul och får man en sort man tycker är fin kan man gräva upp knölarna och förvara och dela dem precis som man gör med dem man har köpt som mini-planta eller knöl. Du kan läsa mer om dahliafrö här.
När man delar en knöl så kan man inte bara klippa av knölbitar och plantera om dem, risken är då att det inte blir någonting av dem. Varje knölbit måste ha en rund eller avlång knöl, som är minst 5 cm lång och 1 cm i diamenter och ha vad som kallas ett öga, det vill säga en tillväxtpunkt där det nya skottet till en ny planta kommer att växa. 

Här hittar du en video där Olof Ekblad från Svenska Dahliasällskapet förklarar hur man delar knölarna.

Man kan dela knölarna antingen på hösten eller våren men är man ny på detta med delning så rekomenderar jag att man gör det på våren eftersom knölarna övervintrar bättre om man inte har tvättat och delat dem. Ögonen (nästa säsongs tillväxtpunkt) syns även bättre på våren än vad de gör på hösten vilket också underlättar delningen.

Lycka till!